söndag 11 oktober 2009

Hopp om livet och en god gryta

Hoppkurvan går just nu uppåt på jobbfronten. Det är väl allt jag törs säga om det, för närvarande. Håller andan mentalt...
Annars då: Synesteten och jag har tillbringat kvällen med att studera utbildningskatalogen på nätet, och han har sökt till tre kurser. Inte de kurser han hade tänkt, eftersom matematik kräver mer gymnasiematte än hans samhällsvetarkurser och datakunskapen är på distans. Det blev drama och Latinamerikastudier istället, mest för att prova på universitetsstudier. Det tror jag är bra, universitetet är ändå så mycket nytt och annorlunda. Och åh vad allt ser intressant ut! Varför har man bara ett enda liv? (Eller hur är det – blir det fler vill jag gärna veta det för att kunna förbereda lite!)
Krulltotten har en flickvän. Det hände på hans födelsedag, och plötsligt är allt annorlunda. Nej, inte allt, och inte så annorlunda, men det märks att något har hänt.
Det känns inte som om man behöver köpa trisslotter för att få ett spännande liv precis, men det kanske bara är jag som är lättroad :-)
Kvällens middag kvalificerar sig för ännu ett recept i bloggen, förresten:
Fläskgryta med frukt och vitkål
För två personer
• 3–5 hekto fläsk från en riktigt glad gris (mängden beror på hur mycket fett som behöver skäras bort)
• en tredjedels ananas
• ett äpple med mycket smak
• cirka 300 gram strimlad vitkål
• en näve valnötter (utan skal)
• en centimeter färsk ingefära
• en vitlöksklyfta
• en matsked ingefärspickles, helst Khanum
• en tesked galangal
• en halv deciliter shoyu eller tamari
• salt efter smak
• tabasco eller liknande
Skär bort svålen och eventuella tjocka fettlager från fläsket. Lägg det i en gryta (t ex av gjutjärn) och sätt på högsta värmen. När det är tillräckligt mycket smält fett på grytans botten, häll i vitkålen och sätt ner på lägsta värmen. Rör om ibland.
Skiva ananasen, skär bort skalet från skivorna och skär skivorna i tärningar. Tärna fläsket och hacka vitlöken och ingefäran. Häll i alltihop när vitkålen börjar se halvstekt ut. Ta bort späck-och-svål-lagret ur grytan.
Låt allt detta puttra tills fläsket ser mestadels kokt ut. Tärna äpplet och lägg i det. Krydda med galangal och salt. Krossa valnötterna mycket lätt (i halvor eller fjärdedelar ungefär) i en mortel, och häll i dem. Låt puttra lite till, tills äppelbitarna är mjuka. Smaka av med shoyu och tabasco, och servera. Inget ris eller så till – rätten är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar