onsdag 15 juli 2009

Smakprov på integritetsfrågor

Till alla som tycker att integritetsfrågor verkar lite perifera: här är ett utdrag ur Rick Falkvinges nyhetsbrev till medlemmar i Piratpartiet. Det handlar om beslut på gång inom EU. Är det här perifert eller oväsentligt?? Eller bara svårt att ta till sig?

I skrivande stund är jag på väg till Aktuelltstudion för att debattera Stockholmsprogrammet mot Johan Lindander (C). Det är EUs ramprogram för de kommande fem åren som svenska regeringen nu driver igenom, och som innehåller ganska omfattande inskränkningar i medborgarrätten. Exempel:

  • Alla våra resor in och ut ur unionen ska registreras elektroniskt.
  • Alla ekonomiska transaktioner ska övervakas för att hitta "misstänkta" transaktioner, och på samma sätt ska alla medlemsländer få reda på våra banktillgångar.
  • Direktivet om fyra års fängelse för fildelare, och för internetleverantörer som accepterar dem, väcks till liv igen.
  • Internet ska censureras, webbsajter ska stängas ner eller blockeras, officiellt för att bekämpa barnporr (men vi vet sedan tidigare att det är mycket annat som blockeras också, inklusive politiska sajter, och det används alltid som murbräcka för att etablera censur som princip).
  • Så mycket övervakningsdata om möjligt om vårt privatliv ska spridas mellan myndigheter i hela unionen. Grundprincipen ska flyttas från "datat är skyddat" till "eftersom datat ändå är skyddat ska det spridas över allas Europas myndigheter", lite sarkastiskt.
  • En ny sorts terroristhandling introduceras i lagtexten, "terroristprat", alltså regimkritiskt propagerande. Detta ska inte ha någon yttrande- eller åsiktsfrihet och terroristpratare ska aktivt hindras från att använda Internet. (Jag kunde inte föreställa mig att den svenska regeringen skulle slåss för att regimkritiker inte skulle ha åsiktsfrihet, att det skulle sjunka så långt. Men det är bara att läsa innantill.)
  • Internetleverantörer ska kunna förklaras kriminella och deras IP-adresser ska kunna dras in. Mig veterligen har det aldrig hänt med postverk eller telefonbolag.
  • Stockholmsprogrammet pratar om ett "Säkrare Internet". "Säkrare" i det här sammanhanget betyder alltid "censurerat".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar